USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TMMOB 'DEN ÇAĞRI: YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DESTEK MİKTARLARI ARTTIRILMALI VE DESTEK SÜRELERİ UZATILMALIDIR

TMMOB 'DEN ÇAĞRI: YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DESTEK MİKTARLARI ARTTIRILMALI VE DESTEK SÜRELERİ UZATILMALIDIR

TMMOB 'DEN ÇAĞRI: YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DESTEK MİKTARLARI ARTTIRILMALI VE DESTEK SÜRELERİ UZATILMALIDIR
05-05-2025 20:41
05-05-2025 20:44
ADIYAMAN

TMMOB 'DEN ÇAĞRI: YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DESTEK MİKTARLARI ARTTIRILMALI VE DESTEK SÜRELERİ UZATILMALIDIR

6 Şubat Depremleri sonrasında ilimiz Adıyaman’da yapı stokunun büyük kısmı yıkılmış veya hasar almıştır. Sonraki süreçte güvenli yaşam alanları inşa etmek için başlatılan Yerinde Dönüşüm Kampanyası ile vatandaşlarımıza destekler sunulmuştur. Kentimizde konuyla ilgili hatırı sayılır bir başvuru olmuştur.

Ancak yerinde dönüşüm için süre sınırlamasının getirilmesi henüz çeşitli nedenlerle başvuru yapamamış olanlar için bir engel teşkil etmektedir. Kendi mahallesine alışan ve yaşamını kendi bölgesinde, kendi mülkiyetinde devam ettirmek isteyen vatandaşların imar ve parselasyon problemlerini bürokratik süreçlerden dolayı tamamlayamaması veya tamamlamanın zaman alması nedeni ile ruhsat sürecinin uzaması hak kaybına neden olmaktadır. Deprem nedeni ile elde edilmiş haklar, süre sınırlaması ile vatandaşların elinden alınmamalıdır.

Yerinde dönüşümde açıklanan 30 Haziran tarihi başvuruların yapılabilmesi için yeterli bir süre değildir. Bu sürenin uzatılması depremde yaşam alanlarını kaybeden Adıyaman Halkına destek olacaktır. Bu dönüşümler yapılamaz ise Adıyaman; şehir görüntüsünden uzak, bir yanında moloz kalıntısı bulunan boş arsalarla dolu bir şehir olarak kalacaktır. 

Depremden sonra Adıyaman’dan göç edip aylar sonra yeniden Adıyaman’a dönen ve yerinde dönüşümle konutunu yapmak isteyen mağdur vatandaşlar vardır. Başvuruların %60’a ulaştığı Adıyaman’da Mahkeme süreci, imar sorunu gibi nedenlerden dolayı başvuru yapamamış binlerce vatandaş bulunuyor. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2025 olarak açıklanan Yerinde Dönüşüm Projesi’nin süresinin uzatılarak hibe ve kredi tutarının güncellenmesini talep etmekteyiz.

Çarşı Projesinde Diğer Etapların da kesinlikle yapılması gerekmektedir

Kentimiz 6 Şubat 2023 deprem felaketi ile büyük bir yıkıma uğramıştır. 6 Şubat depremleri vatandaşlarımızda ve kentimizde kapanmaz yaralar açmıştır. Bu yaraların biran önce kapanması için hepimiz elimizden geleni yapmak zorundayız. Ancak kentimizin ekonomisinin can kaynağı olan çarşı bölgesinin etaplar halinde yapılması planlanmışken, 1. Etap dışındaki diğer etapların yapım süreci iptal edilmiştir. 

Ayrıca Mara ve Musalla Mahalleleri Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilip Konut yapım aşaması devam etmektedir. Ancak Ulu Cami Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilmesine rağmen yapım etaplarına dahil edilmemiştir. Bu mahallemizin Kentsel dönüşüm alanında olmasından dolayı vatandaşlarımız yerinde dönüşüm haklarından faydalanamamıştır. Bu da büyük mağduriyetler yaratmıştır. Bu bölgenin de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından acilen Kentsel Dönüşüm Alanı kapsamında İnşa sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. 

Yasa ve Yönetmeliklerde de açıkça ifade edildiği üzere, imar planları; fiziki, doğal, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve geliştirmek, koruma ve kullanma dengesini sağlamak, ülke, bölge ve şehir düzeyinde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak üzere hazırlanan, arazi kullanım ve yapılaşma kararları getiren unsurlardır. Diğer bir deyişle içinde yaşadığımız kentlerin yaşanılabilir bir çevre haline gelebilmesini sağlamak, kentsel mekanın en verimli biçimde kullanımının sağlanabilmesi ve yaşam standartlarının arttırılması Sosyal Devlet anlayışının önceliklerinden biridir. 

Çarşı Projesinin 1. Etabının tamamlanıp, diğer etaplarının yapılmaması, kentin çarşı bölgesindeki bütünlüğünün bozulacağı ve yeni bir kent ile depremde hasar görmüş bir kentin iç içe olması anlamına gelmektedir. Bu da çarşı bölgesindeki esnafın riskli yapılarda ve görüntü kirliği oluşturan yapılarda ekonomik faaliyetlerini sürdürmesi anlamına gelecektir. 

Çarşı Projesi ve Kentsel Dönüşüm Alanlarının devam ettirilmesi, kentimiz açısından sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, kentlinin var olan çarşı bölgesindeki mülkiyet sorunlarını kısa sürede çözmek ve kısa sürede ekonomik anlamda kenti canlandırmak açısından önem arz etmektedir. Bu projelerin hayata geçirilmesi ivedilikle sağlanmalıdır. 

TMMOB Adıyaman İl Koordinasyon Kuruluna bağlı Meslek Odalarının Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları olarak şehrimizin geleceği, insanlarımızın yaşam standartlarının arttırılması noktasında bu projenin devam ettirilmesi için gerekli desteği verdiğimizi tüm kamuoyuna belirtiyoruz. 

Tuncay Kaya

TMMOB Adıyaman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
E-GAZETE TÜMÜ
E gazete
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ