YAZ AYIYLA BERABER ARTAN İSHAL VAKALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.
Çocuklarda günde 3'ten fazla dışkılamanın ishal olarak değerlendirildiğini, ancak anne sütü veya mamayla beslenenlerde 6'nın üzerinde dışkılamanın Dünya Sağlık Örgütünce ishal kabul edilmektedir.
Özellikle sıcak havaların başlaması, köyde tarla bahçe işlerinin yoğun olması, kaynağı belirsiz suların tüketilmesi, şehirde yapımı devam eden içme suyu hattının kaçakları, dere göl baraj gibi yerlerde suya girilmesi, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, özellikle konteyner kentlerdeki hijyen sıkıntısı nedeni ile ASM ve acillere ishal başvuruları artmaktadır.
İçme suyu olarak hazır su veya evde kaynatılıp soğutulmuş su tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelere iyice yıkanmalı durağan suda içine biraz sirke konularak en az 20 dk bekletilmelidir. Ev ahalisi ile birlikte çocuklar yemekten önce ve sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır. Açıkta uzun süre beklemiş besinler, sıcağa uzun zaman maruz kalan yiyecekler tüketilmemelidir. Özellikle köyden gelen süt ve süt ürünleri kaynatılmadan kullanılmamalıdır.
İshal olan çocukta ilk tedavi bol bol su içirilmesidir. Doğal sebze meyve verilmelidir. Kaybettiği sıvı ve tuzu yerine koymak için tuzlu ayran, ev yapımı limonata ve potasyum açısından zengin muz, patates gibi gıdalar verilmelidir.
Fakat bunları yapmasına rağmen ailede veya çocukta kusma varsa, her yediğini çıkarıyorsa, beslenemiyorsa, cildi kuruysa, ağlıyor ama gözyaşı yoksa, tükürük salgısı iyice azalmışsa, idrar yapımı azalmışsa, cildinde alacalı görünüm varsa, düşmeyen dirençli ateşi varsa, bilinci bozulmuşsa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Dr. İsmail TOSUN
Adıyaman Aile Hekimleri Derneği